Skjorten er en helt klassisk beklædningsdel ? i særdeleshed til mænd, men efterhånden også til kvinder. I dag findes der skjorter til enhver lejlighed, og de kan fås i mange typer varianter lige fra den praktiske arbejdsskjorte, sommerskjorten, hverdagsskjorten og til den helt elegante til den særlige anledning ? og til både mænd og kvinder.

Kvindeskjorten har ikke lige så lang en historie. Faktisk var det først i slutningen af 1800-tallet, at kvinder begyndte at gå med skjorter. Først var det en måde at sætte fokus på kønspolitik, men senere blev det en almindelig beklædningsdel for kvinder, og i dag en meget populær en af slagsen.

Herreskjorten har vi ofte forbundet med en form for status, men sådan har det ikke altid været. Skjorten har været på lidt af en rejse gennem tiden og har været med til at symbolisere social rang på forskellig vis op gennem tiden.

Fra usselhed til status

Skjortens historie går langt tilbage og kan faktisk spores tilbage til tidligere tiders kjorteldragter, som skjorten er en videreudvikling af. Indtil det 20. århundrede blev skjorter betragtet som en del af undertøjet og blev skjult af det ydre lag. Derfor blev de ikke rigtig regnet for noget. Helt op til denne tid var det primært fattige mennesker og fængselsfanger, der bar skjorter, og dengang symboliserede de derfor usselhed.

I det 16. århundrede begyndte de adelige at bruge flæser, blonder og broderier på skjorterne, og de ændrede dermed fuldstændig status og blev et symbol på velstand i stedet for fattigdom. I løbet af de næste århundreder blev skjorter mere og mere almindelige, indtil de fik status som allemandseje.

Beklædningsdelen til alle formål

Skjorten er altså med tiden blevet en beklædningsdel, som stort set alle mænd har hængende i skabet, og i dag har skjorter også et væld af anvendelsesmuligheder, da de kommer i alverdens snit, farver og mønstre. De findes fra de helt klassiske og elegante varianter, som egner sig til både arbejde og festlige lejligheder, fx sammen med jakkesæt, til de mere sprælske varianter med mønstre og korte ærmer som fx Hawaiiskjorten. Eller du kan finde en helt afslappede udgave, som fx denimskjorten.