Det Kan Historie Lære os om Miljørigtige Biler

Hver gang vi står overfor et problem, så er det værd at overveje, om vi har været konfronteret med lignende udfordringer før i tiden. Selv hvis et problem på overfladen virker helt nyt og unikt, så har det ofte en del tilfælles med problemer, som vi har løst før. Ved at spore sig ind til kernen af den nye problematik, kan vi gøre det lettere at søge vores hukommelse igennem efter metoder eller strategier, der vil hjælpe os igennem den situation vi står overfor. Når man begynder at tænke på denne måde, så finder man hurtigt ud af, at der nærmest ikke findes unikke problemer. Stort set alt, hvad vi tænker på som et problem, er noget der er sket før. Hvis vi ikke selv har stået overfor en tilsvarende situation før, så er der med garanti nogen andre der har gjort det. Vi kan derfor ofte få hjælp til vores problemer, ved at spørge andre mennesker til råds. Vi kan også lære rigtigt meget af at løse bøger.

Når det kommer til store globale problemer, så er historiebøgerne ofte utroligt rige på mulige strategier. Hvis man laver sig den antagelse, at ingen problemer er unikke, så vil man altid kunne lade sig inspirere af fortiden. Det handler altså ganske enkelt om, at skære sin nuværende problemstilling ind til benet, så man kan finde et tidligere tilfælde. Når man så finder den historiske situation, der minder om ens nuværende, så kan man læse op på tidligere løsninger. Hvis en løsning virkede, så kan man selvfølgeligt lade sig inspirere af den, til at løse sit eget problemet. Hvis løsningen ikke virkede, så ved man, hvad man bør undgå. Der er altså altid noget at hente i historiebøgerne.

Mange tænker på de miljøproblemer vi har i dag, som en ny og hidtil uset problemstilling. Global opvarmning er ikke noget, vi mennesker før har stået overfor. Det er ikke et ny fænomen som sådan, men det er første gang vi mennesker er opmærksomme på det. Betyder det så, at vi ikke kan lære noget af historiebøgerne? Nej: vi skal bare se kernen af problemet.

En af de udfordringer vi står overfor i forhold til klimaforandringerne er, at olie er en af de store syndere. Vi har altså brug for, at bruge mindre olie. Har der historisk set været andre tidspunkter, hvor man havde brug for, at sænke sit olie-forbrug? Ja da! Tilbage i 70?erne var der en oliekrise, og der var stor fokus på at minimere behovet for olie. Det førte til mange forskellige løsninger, inklusive produktionen af den første Ford Fiesta. En minibil, der brugte betydeligt mindre benzin, end de store alternativer.

Det er en lektie, vi let kan bruge i dag. Du behøver ikke at have råd til en dyr og moderne elbil, for at gøre noget godt for klimaet. Du kan let finde en Ford fiesta brugt, der koster betydeligt mindre, og samtidig har et forholdsvist lavt benzinforbrug.