Det er ikke en mangel på valgmuligheder der møder os, når vi går ud for at shoppe tøj. Det er tværtimod det modsatte. Der er så ufatteligt mange muligheder i dag, at det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Der er hundredvis af forskellige modemærker, og hver af dem har et hav af forskellige designs og tøjtyper. Hvis du prøvede at gennemgå alle t-shirts der er blevet lanceret indenfor den seneste måned, så ville du ikke kunne blive færdig på en dag. Du ville kunne blive ved med at bladre og bladre. Der er simpelthen så meget tøj derude, at man umuligt kan have det fulde overblik.

Det er selvfølgeligt altid rart at have noget at vælge imellem. Det ville være utroligt kedeligt, hvis alle mennesker rendt rundt i nøjagtigt det samme tøj. Når der er rigtigt mange valgmuligheder, så bliver det også langt lettere, at sætte et personligt præg på sit look. Selv når man følger moden, kan man altså sammensætte et udseende, der er både moderigtigt og personligt. Det er sådan det skal være!

Men når der er for mange muligheder, så bliver det pludseligt overvældende. Det er svært at beslutte sig for at købe noget, når man ikke ved, om der findes noget bedre derude. Vi har alle begrænset med tid og penge, og vi vil derfor gerne bruge begge dele på bedst mulig vis. Når der er flere tusinde par bukser at vælge imellem, og du kun har set på 20 par, føler du dig så virkelig sikker på, at du træffer et godt valg? De næste 980 par kunne i teorien alle være betydeligt flotte og billigere, end de muligheder du har overvejet ind til nu. Men vi kan som sagt ikke kigge alle mulighederne igennem: der er ganske enkelt for mange.

For at gøre det lettere at træffe et godt valg, er man derfor nødt til, at opsætte sig nogle kriterier på forhånd. Hvad leder du ikke efter, i et par bukser eller en trøje? Ved at skille alle disse muligheder fra, kan du skære udvalget ned til en overskuelig mængde.

Jeg tror det er grunden til, at vi elsker tøj der provokerer. Det giver os nemlig mulighed for at skære rigtigt mange muligheder væk. Det meste tøj er rimeligt tamt og kedeligt. Tøjdesignere der bare gerne vil tjene penge er altid forsigtige: de har ikke lyst til at skræmme nogle kunder væk. Det betyder dog også, at deres tøj ikke er specielt spændende eller provokerende.

For mig at se, er tøj en form for kunst. Og et kunstværk er kun noget værd, hvis det provokerer. Det er derfor jeg elsker designere som Philipp Plein, der tydeligvis har den samme tilgang til mode. Her er det tydeligt, at tøjet er designet på en måde, der skal vække følelser og tanker i den person der ser det. Du falder ikke i baggrunden med tøj fra Philipp Plein, og det er hele idéen.